Garage Rock

Garage rock

Με έμφαση στο πάθος και την ενέργεια έναντι της καθαρής τεχνικής ικανότητας.

Το Garage Rock είναι ένα στυλ rock ‘n’ roll που δίνει έμφαση στο πάθος και την ενέργεια έναντι της καθαρής τεχνικής ικανότητας.

Οι μουσικοί της ροκ με λίγη επίσημη εκπαίδευση αλλά με τεράστια ωμή ενέργεια συνθέτουν συχνά γκαράζ ροκ μπάντες. Ο όρος “γκαράζ ροκ” αναφέρεται σε μια εποχή που οι ερασιτέχνες μουσικοί είχαν μικρή πρόσβαση σε επαγγελματικά στούντιο και μερικές φορές έκαναν πρόβες και ηχογραφούσαν σε κυριολεκτικά γκαράζ.

Αξιοσημείωτα συγκροτήματα και τραγούδια Garage Rock

Σε διάφορες συγκυρίες, οι μπάντες του garage έχουν γνωρίσει επικρατούσα τάση. Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για τα συγκροτήματα British Invasion που ανέλαβαν τα αμερικανικά ερτζιανά μετά από τους Beatles και τους Rolling Stones. Ομάδες όπως οι Kinks (διάσημοι για το “Lola” και “You Really Got Me”) και οι Zombies (“She’s Not There”) συνδύασαν τη βαριά ποπ των Beatles και των Stones αλλά με μια πιο ωμή, κουρελιασμένη ενέργεια που αντηχούσε με Αμερικανούς εφήβους.

Ίσως το πιο ανθεκτικό garage rock τραγούδι της δεκαετίας του 1960 ήταν το “Louie Louie”, γραμμένο από τον Richard Berry, αλλά συνδέθηκε διάσημα με τους Kingsmen από το Πόρτλαντ του Όρεγκον. Άλλες γκαράζ επιτυχίες περιλαμβάνουν το “Wild Thing”, το οποίο έγραψε ο Τσιπ Τέιλορ αλλά ερμήνευσαν περίφημα οι Troggs, και το “Gloria” από το συγκρότημα Them από τη Βόρεια Ιρλανδία με επικεφαλής τον Van Morrison. Αυτά τα τραγούδια θα ήταν θεμελιώδη για είδη που κυμαίνονται από το πανκ της δεκαετίας του 1970 έως το Britpop της δεκαετίας του 1990.

Μια σύντομη ιστορία του Garage Rock

Πρώιμες μέρες: Καθώς το rock ‘n’ roll έγινε mainstream αίσθηση στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960, πολλοί ερασιτέχνες αγόρασαν όργανα όπως κιθάρες και ντραμς και άρχισαν να τα παίζουν χωρίς επίσημη εκπαίδευση.

Βρετανικές επιρροές: Αυτοί οι νέοι βρήκαν έμπνευση στη Βρετανική Εισβολή, μια εισροή βρετανικών ομάδων της δεκαετίας του 1960 που εισέβαλαν στην Αμερική μετά από τους Beatles και τους Rolling Stones. Πράξεις όπως οι Dave Clark Five, οι Zombies, οι Gerry and the Pacemakers, οι Pretty Things, οι Herman’s Hermits, οι Troggs, οι Equals και οι Yardbirds απολάμβαναν επιτυχίες στο ραδιόφωνο FM. Άλλοι, όπως οι Kinks και οι Who, θα γίνονταν θρύλοι από μόνοι τους. Μερικά από αυτά τα βρετανικά γκρουπ θεωρούνταν γκαράζ συγκροτήματα της δεκαετίας του ’60, ωστόσο πολλά έφεραν κάποιο βαθμό μουσικής εκπαίδευσης.

Αμερικανοί ανερχόμενοι αστέρες: Οι Αμερικανοί που ξεπήδησαν δίπλα στις βρετανικές ομάδες ήταν πιο πιθανό να είναι εντελώς αυτοδίδακτοι. Παραδείγματα περιλαμβάνουν ακατέργαστα συγκροτήματα από την Καλιφόρνια όπως οι Count Five (γνωστοί για το “Psychotic Reaction”), οι Seeds (γνωστοί για το “Pushin’ Too Hard”) και οι Standells (διάσημοι για το τραγούδι τους “Dirty Water” για τη Βοστώνη, παρόλο που είναι από Λος Άντζελες). Άλλες επιτυχίες του αμερικανικού συγκροτήματος γκαράζ ήταν οι Sonics (από την Τακόμα της Ουάσιγκτον), οι Castaways (από τη Μινεάπολη), οι Shadows of Knight (από το Σικάγο) και ο Paul Revere and the Raiders (από το Αϊντάχο και αργότερα το Όρεγκον).

Εμφάνιση ψυχεδελικών συγκροτημάτων garage: Καθώς οι Beatles πρωτοστάτησαν στην ψυχεδελική μουσική στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1960, τα συγκροτήματα garage rock ακολούθησαν το παράδειγμά τους. Αυτό περιελάμβανε ένα συγκρότημα από το Τέξας που ονομάζεται 13th Floor Elevators και τον εκλεκτικό τραγουδιστή τους Roky Erickson, τους Electric Prunes and Strawberry Alarm Clock από το Λος Άντζελες, το Chocolate Watchband από το San Jose και τους Monks, που αποτελούνταν από ένα αμερικανικό combo με έδρα την Ευρώπη. Αν και δεν τους έλειπαν οι πόροι στο στούντιο των Beatles, αυτά τα γκρουπ βοήθησαν να διευρυνθεί η ψυχεδέλεια μέσω των εφευρετικών τους στίχων και της υιοθέτησης των εφέ.

Εξέλιξη σε πανκ ροκ: Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970, το garage rock έσπειρε τους σπόρους για την πανκ ροκ χάρη σε ομάδες της περιοχής του Ντιτρόιτ όπως οι Stooges (με τον τραγουδιστή Iggy Pop) και οι Question Mark and the Mysterians. Στη Νέα Υόρκη, η σκηνή του garage rock θα γινόταν σχεδόν εναλλάξιμη με την πανκ, χάρη σε πρωτοπόρους όπως η Patti Smith και οι Cramps.

Garage rock σήμερα: Διάφορες αναβιώσεις garage rock έχουν συμβεί από τα τέλη της δεκαετίας του εξήντα και τις αρχές του εβδομήντα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό περιλαμβάνει μια επιστροφή στις αρχικές επιτυχίες του γκαράζ, όπως αυτές της συλλογής Nuggets του 1972. Άλλοι γιορτάζουν το garage rock ενσωματώνοντάς το στη μουσική τους. Συγκροτήματα όπως οι White Stripes, οι Jet, οι Hives, οι Strokes και οι Killers έχουν δανειστεί από γκαράζ μπάντες της δεκαετίας του 1960 και πρωτο-πανκ συγκροτήματα της δεκαετίας του 1970, ενώ έχουν προσθέσει γεύσεις ποπ και σκληρού ροκ.

4 χαρακτηριστικά της Garage Rock μουσικής

Μερικά επαναλαμβανόμενα μοτίβα έχουν ορίσει το είδος garage rock.

  1. Εστίαση στην ενέργεια και όχι στην ικανότητα: Οι γκαράζ ροκ μπάντες έφεραν ακατέργαστη δύναμη και συναίσθημα στη μουσική τους. Παρόλο που κιθαρίστες όπως ο Dave Davies των Kinks ή ο Tony Valentino των Standells δεν είχαν την τεχνική δεξιοτεχνία του Jimi Hendrix ή του Jeff Beck, εντούτοις προσέγγισαν το κοινό.
  2. Βασισμένο σε δημοφιλή στυλ της εποχής: Το Garage rock δεν ήταν μια εξέγερση ενάντια σε δημοφιλή στυλ όπως η βρετανική ποπ, το rockabilly και το surf rock. Αντίθετα, έπαιξε σε εκείνα τα είδη με μεγαλύτερη εγκατάλειψη και λιγότερο επίσημη εκπαίδευση.
  3. Απλά, επαναλαμβανόμενα hooks: Πολλοί ερασιτέχνες μουσικοί θα μπορούσαν εύλογα να παίξουν μαζί με αυτά τα τραγούδια, κάτι που πρόσθεσε την ελκυστικότητα του garage rock. Τραγούδια όπως το “Double Shot (Of My Baby’s Love)” των Swingin’ Medallions και το “Wild Thing” των Troggs ήταν απλά, επαναλαμβανόμενα και παρείχαν ένα πρότυπο για πολλά άλλα τραγούδια garage. Ακόμη και mainstream μπάντες όπως οι Rolling Stones ακολούθησαν αυτή την τεχνική με riff μονόχορδης κιθάρας σε τραγούδια όπως το “Satisfaction“.
  4. Ενσωμάτωση της ψυχεδέλειας: Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, οι μπάντες του garage άρχισαν να ενδιαφέρονται ενεργά για τους ψυχεδελικούς ήχους και τους στίχους. Τραγούδια όπως το “I Had Too Much to Dream (Last Night)” των Electric Prunes και το “Talk Talk” των Music Machine θα εισαγάγουν τη φιλόδοξη ροκ μουσική της δεκαετίας του 1970.
Janis Joplin

Η Τζάνις Τζόπλιν ήταν τραγουδίστρια και τραγουδοποιός και μία από τις πιο επιτυχημένες και ευρέως γνωστές γυναίκες ροκ σταρ της εποχής της.

Queen

Οι Queen κυκλοφόρησαν συνολικά 18 άλμπουμ, 18 σινγκλ και 10 DVD που έγιναν νούμερο ένα. Έχουν πουλήσει πάνω από 300 εκατομμύρια δίσκους.

Ian Gillan

Βασικός τραγουδιστής των Deep Purple ενώ τραγούδησε για τους Ian Gillan Band, τους Gillan, τους Black Sabbath και τους WhoCares.

The Doors

Οι The Doors δημιουργήθηκαν το 1965 και το όνομά τους προέρχεται από το μυθιστόρημα "Οι Πύλες της Ενόρασης" του Άλντους Χάξλεϋ.

KISS

Οι KISS έχουν κυκλοφορήσει είκοσι στούντιο άλμπουμ και οι πωλήσεις των δίσκων τους ξεπερνούν τα εκατό εκατομμύρια αντίτυπα, παγκοσμίως.

AC/DC

Από τους πρωτοπόρους της hard rock μουσικής μαζί με τους Black Sabbath, Deep Purple, Led Zeppelin, Thin Lizzy και άλλους.