Τα Διάφανα Κρίνα ήταν ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ελληνικής rock σκηνής, με σπουδαία δισκογραφία και έντονη συναυλιακή παρουσία.

Τα Διάφανα Κρίνα σχηματίστηκαν το 1991 και το 1994 κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρεία Wipe Out ο πρώτος τους δίσκος. Ήταν το single Λιώνοντας μόνος/Κάτω απ’ το ηφαίστειο.

Το 1996 με 6ο μέλος τον Παναγιώτη Μπερλή στα πλήκτρα, κυκλοφορούν το δίσκο Έγινε η απώλεια συνήθεια μας.

Το 1997 συμμετέχουν στη συναυλία Rock of Gods, η οποία έγινε στο γήπεδο του Απόλλωνα Αθηνών στην Ριζούπολη μαζί με συγκροτήματα όπως οι The Sisters of Mercy.

Το 1998 κυκλοφορούν το δίσκο Κάτι σαράβαλες καρδιές, ενώ την ίδια χρονιά δίνουν την πρώτη τους συναυλία στο club «ΡΟΔΟΝ».

Το 1999 ανοίγουν την συναυλία των Tindersticks στη μουσική σκηνή «Σφεντόνα», στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Το 2000, μετά από την αποχώρηση του Παναγιώτη Μπερλή από το σχήμα, διαλύουν την συνεργασία τους με την Wipe Out, δημιουργούν τη δική τους δισκογραφική εταιρεία, την This Is My Voice Records, και κυκλοφορούν το single Είναι που όλα ήρθαν αργά.

Τον Οκτώβριο του 2000 κυκλοφορεί ο δίσκος Ευωδιάζουν αγριοκέρασα οι σιωπές, ενώ στο τέλος του 2000 διασκευάζουν το τραγούδι Θάνατος του Παύλου Σιδηρόπουλου με αφορμή τον δίσκο-συλλογή από την EMI Στον Π – Αφιέρωμα Στον Παύλο Σιδηρόπουλο.

Το 2001 κυκλοφορεί ο δίσκος Καινούργιος τόπος/Κάτω απ’ το ηφαίστειο, ως ένθετο στο περιοδικό Fractal Press.

Το 2002 ο Θάνος Ανεστόπουλος κάνει ακουστικές (unplugged) εμφανίσεις με την κιθάρα του στο bar «Closer» στην Αθήνα.

Στο τέλος του 2002 τα Διάφανα Κρίνα γράφουν την μουσική για το θεατρικό έργο Δεσποινίς Τζούλια.

Στα μέσα του 2003 κυκλοφορεί και πάλι από την This Is my Voice Records ο δίσκος Ο,τι απόμεινε απ’ την ευτυχία. Το 2004 τα Διάφανα Κρίνα πραγματοποιούν συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

Το 2005 κυκλοφορεί το βιβλίο/CD Ο γύρος της μέρας σε 80 κόσμους από την εκδοτική εταιρεία Ίνδικτος.

Τον Νοέμβριο του 2008 κυκλοφορεί ο δίσκος Κι η αγάπη πάλι θα καλεί.

Την 1η Ιουνίου του 2009 τα Διάφανα Κρίνα ανακοίνωσαν μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα τους τη διάλυσή τους. Την ανακοίνωση υπέγραψαν όλα τα μέλη του συγκροτήματος εκτός από τον Θάνο Ανεστόπουλο.

Στις 28 Μαΐου 2012 μέσα από την συνεργασία των εταιρειών B-otherSide Records και Labyrinth Of Thoughts Records κυκλοφορεί ο δίσκος Κι η αγάπη πάλι θα καλεί σε έκδοση βινυλίου, σε 500 συλλεκτικά κομμάτια.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τη διάλυση των Διάφανων Κρίνων, η Roll Out και η Universal Greece παρουσιάζουν μια συλλογή τραγουδιών τους υπό τον τίτλο Μέσα στη ρόδινη σιωπή του γαλαξία με σκοπό τη συγκέντρωση και καταγραφή σπάνιου αρχειακού υλικού, αλλά και ανέκδοτων ηχογραφήσεων τους.

Τα μέλη των Διάφανων Κρίνων

  • Θάνος Ανεστόπουλος (φωνή, ακουστική κιθάρα, φυσαρμόνικα, πιάνο,)
  • Νίκος Μπαρδής (κιθάρες, τρομπέτα, κρουστά, μεταλλόφωνο)
  • Κυριάκος Τσουκαλάς (κιθάρες, πλήκτρα, κρουστά, γεννήτρια ήχων)
  • Παντελής Ροδοστόγλου (ηλεκτρικό μπάσσο)
  • Τάσος Μαχάς (τύμπανα, κρουστά)
  • Παναγιώτης Μπερλής (φωνή, πλήκτρα)

Δισκογραφία

Δίσκοι

  • 1996: Έγινε η απώλεια συνήθειά μας
  • 1998: Κάτι σαράβαλες καρδιές
  • 2000: Ευωδιάζουν αγριοκέρασα οι σιωπές
  • 2003: Ο,τι απόμεινε απ’ την ευτυχία
  • 2005: Ο γύρος της μέρας σε ογδόντα κόσμους
  • 2008: Κι η αγάπη πάλι θα καλεί
  • 2012: Κι η αγάπη πάλι θα καλεί
  • 2013: Μέσα στη ρόδινη σιωπή του γαλαξία

Singles

  • 1994: Λιώνοντας μόνος / Κάτω απ’ το ηφαίστειο
  • 2000: Είναι που όλα ήρθαν αργά
  • 2001: Καινούργιος τόπος / Κάτω απ’ το ηφαίστειο
  • 2008: Κι αν έσβησε σαν ίσκιος / Ένα σκιάχτρο που άρπαξε φωτιά

Συμμετοχές

  • 1994: Μαγικό Βοτάνι – Συμμετοχή με το κομμάτι Μουχλαλούδα: Η μπαλάντα της φωτιάς
  • 1997: Underground ’97 (ένθετο περιοδικού Ποπ & Ροκ)
  • 1998: Underground ’98 (ένθετο περιοδικού Ποπ & Ροκ)
  • 2000: Sessions 01 – Συμμετοχή με το κομμάτι Χρειάζομαι Μέρες (περιοδικό Ποπ & Ροκ, τεύχος 268)
  • 2001: Στον Π. – Συμμετοχή με το κομμάτι Θάνατος (Μεσόγειος)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *