Τρύπες

Ο ιδιαίτερος ήχος τους προερχόμενος από τα βασικά χαρακτηριστικά του πυρήνα της μπάντας, δηλαδή από τα αναγνωρίσιμα φωνητικά και στίχους του τραγουδιστή Γιάννη Αγγελάκα, καθώς και από τις ιδιόμορφες συνθέσεις του μπασίστα Γιώργου Καρρά, τους χάρισε μια θέση στο πάνθεον των πιο ποιοτικών και εμπορικά επιτυχημένων ελληνόφωνων ροκ σχημάτων.

Το συγκρότημα σχηματίστηκε το 1983 στην Νεάπολη Θεσσαλονίκης, με τον Γιώργο Καρρά και τον Γιάννη Αγγελάκα να γράφουν μουσική με ελληνικό στίχο και επιρροές από punk και εναλλακτικό ροκ.

Ο Γιάννης Αγγελάκας εκτός από στιχουργός ήταν και τραγουδιστής του συγκροτήματος ενώ ο Καρράς ανέλαβε το μπάσο. Στις πρώτες τους ζωντανές εμφανίσεις κιθαρίστας ήταν ο Μιχάλης Κανατίδης και ντράμερ ο Κώστας Φλωροσκούφης. Το 1984, τον Κανατίδη αντικατέστησε σταδιακά ο Μπάμπης Παπαδόπουλος.

Ταξιδιάρα Ψυχή

Το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ ηχογραφήθηκε στο στούντιο Αγροτικόν με μηχανικό ήχου τον Νίκο Παπάζογλου. Κυκλοφόρησε το 1985 από τη νεοσύστατη Ano Kato Records και το κομμάτι Ταξιδιάρα Ψυχή έγινε επιτυχία στους θαυμαστές του ελληνικού ροκ.

Το 1987 αφού διαταράχθηκαν οι σχέσεις με τη δισκογραφική τους εταιρία ηχογραφούν το δεύτερο τους άλμπουμ Πάρτυ στο 13ο Όροφο με δανεικά λεφτά από τον φίλο τους Σπύρο Βεδουρά. Κατά την περίοδο των ηχογραφήσεων ο Φλωροσκούφης έφυγε από το συγκρότημα και αντικαταστάθηκε από τον Γιώργο Τόλιο. Τότε έγινε η συνάντηση με τον Γιάννη Πετρίδη και το συμβόλαιο με την εταιρία Virgin.

Πανελλήνια φήμη

Οι συχνές ζωντανές εμφανίσεις στην Θεσσαλονίκη, πρώτα, και, αργότερα, στην Αθήνα τους καθιέρωσαν ως μια δυναμική ανερχόμενη μπάντα με καλή σκηνική παρουσία και δημιούργησαν ένα πιστό κοινό. Το συγκρότημα απέκτησε πανελλήνια φήμη στην δεκαετία του ’90 μετά την κυκλοφορία του τρίτου δίσκου Τρύπες στον Παράδεισο. Στην ηχογράφηση του συμμετείχε ως ηχολήπτης ο Ασκληπιός Ζαμπέτας, ο οποίος στη συνέχεια ενσωματώθηκε στο συγκρότημα ως δεύτερος κιθαρίστας.

Κατά την ίδια δεκαετία ακολούθησαν οι πρώτες εμφανίσεις στο εξωτερικό, καθώς έπαιξαν στο διεθνές φεστιβάλ Eurockéennes του Μπελφόρ της Γαλλίας του 1990, στο Λονδίνο και στο Μάντσεστερ.

Εννιά Πληρωμένα Τραγούδια

Το καθοριστικό τέταρτο άλμπουμ Εννιά Πληρωμένα Τραγούδια έκανε την μουσική τους γνωστή στο ευρύτερο κοινό. Έως τότε ο στίχος είχε γίνει πιο προσωπικός και η μουσική παραγωγή τελειοποιήθηκε. Το συγκρότημα είχε γίνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα παρά την συστηματική αποχή από ΜΜΕ όπως τηλεόραση, ραδιόφωνο και περιοδικά, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Ένα Υπέροχο τίποτα

Τον Απρίλιο του 1993 ηχογραφήθηκε επίσης το άλμπουμ Υπέροχο τίποτα και είναι πειραματική μουσική του Γιώργου Καρρά σε στίχους του Γιάννη Αγγελάκα. Σε αυτό το άλμπουμ ο Γιώργος Καρράς που είναι ο βασικός συνθέτης του συγκροτήματος εκδηλώνει τις αναζητήσεις του και σε άλλα είδη μουσικής εκτός από την ροκ και δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει όργανα όπως το ακορντεόν, τσέλο, κοντραμπάσο, βιολί και τα συνθεσάιζερ για να πετύχει ένα μουσικό αποτέλεσμα που σε παραπέμπει σε εικόνα. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά από λίγο καιρό από την κυκλοφορία του το άλμπουμ αυτό χρησιμοποιείται για την μουσική επένδυση ταινίας του ελληνικού κινηματογράφου. Κυκλοφόρησε σε βινύλιο και αργότερα όταν κυκλοφόρησε σε CD προστέθηκαν τέσσερα μουσικά κομμάτια από την μουσική που έγραψαν οι Τρύπες για την ταινία Η εποχή των δολοφόνων του σκηνοθέτη Νίκου Γραμματικού.

Το 1994 ηχογραφούν στο Club ΡΟΔΟΝ το live άλμπουμ Κράτα το Σώου Μαϊμού με αυτό το άλμπουμ τους που έχει και κάποια τραγούδια τους σε εκτέλεση με ακουστικά όργανα κλείνει η πρώτη δημιουργική περίοδος του συγκροτήματος.

Κεφάλι Γεμάτο Χρυσάφι

Το 1996 ηχογραφούν το Κεφάλι Γεμάτο Χρυσάφι τότε ανοίγει ένας νέος κύκλος και μια νέα δημιουργική περίοδος. Η πορεία τους σταματά μετά την τελευταία δισκογραφική δουλειά που κυκλοφορεί το 1999 Μέσα στη Νύχτα των Άλλων. Το συγκρότημα διαλύθηκε το 2001 μετά την απόφαση του τραγουδιστή Γιάννη Αγγελάκα να ακολουθήσει προσωπική καριέρα.

Οι Τρύπες στην τελική τους σύνθεση (1990-2001)

 • Γιάννης Αγγελάκας – φωνητικά. Μέλος από το 1983 έως το 2001.
 • Γιώργος Καρράς – μπάσο. Μέλος από το 1983 έως το 2001.
 • Μπάμπης Παπαδόπουλος – κιθάρα. Μέλος από το 1984 έως το 2001.
 • Ασκληπιός Ζαμπέτας – κιθάρα. Μέλος από το 1990 έως το 2001. Ήταν ηχολήπτης κατά την ηχογράφηση του Τρύπες στον Παράδεισο και στη συνέχεια δεύτερος κιθαρίστας σε όλες τις κυκλοφορίες.
 • Γιώργος Τόλιος – κρουστά. Μέλος από το 1987 έως το 2001 Ήταν ο βασικός ντράμερ σε όλες τις ηχογραφήσεις του συγκροτήματος εκτός από το ομώνυμο άλμπουμ.

Άλλα μέλη που συμμετείχαν στις Τρύπες

 • Μιχάλης Κανατίδης – κιθάρα. Μέλος από το 1983 έως το 1984. Ο αρχικός κιθαρίστας των Τρυπών αλλά δισκογραφικά συμμετείχε μόνο στο κομμάτι Θλιμμένοι Στη Γιορτή Μας στο ντεμπούτο του συγκροτήματος.
 • Κώστας Φλωροσκούφης – κρουστά, Μέλος από το 1983 έως το 1987. Ήταν ο βασικός ντράμερ στο ντεμπούτο του συγκροτήματος. Έφυγε κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του Πάρτυ στο 13ο Όροφο όπου η συμμετοχή του περιορίστηκε στο κομμάτι Έκτη Αυγούστου

Δισκογραφία

Άλμπουμ

 • Τρύπες (1985)
 • Πάρτυ στο 13ο Όροφο (1987)
 • Τρύπες στον Παράδεισο (1990)
 • Εννιά Πληρωμένα Τραγούδια (1993)
 • Κράτα το Σώου Μαϊμού (1994)
 • Κεφάλι Γεμάτο Χρυσάφι (1996)
 • Μέσα στη Νύχτα των Άλλων (1999)
 • 1985-2000: Ένα Ταξίδι Που Ποτέ Δεν Τελειώνει (2002) (Συλλογή, 3 CD και VCD)

Παράλληλα πρότζεκτς

 • Υπέροχο Τίποτα (Γιώργος Καρράς, Γιάννης Αγγελάκας, Γιώργος Χριστιανάκης, 1993)

Βιβλιογραφία

 • Εννιά Πληρωμένα Τραγούδια, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 1999 (ISBN 960-14-0000-1)
 • Κεφάλι Γεμάτο Χρυσάφι, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2000 (ISBN 960-14-0148-2)
 • Για την Καρδιά ενός Κτήνους, 1985-2000, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2001 (ISBN 960-14-0386-8

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *