Το Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band είναι το όγδοο άλμπουμ του συγκροτήματος The Beatles και κυκλοφόρησε στις 1 Ιουνίου 1967 από την δισκογραφική εταιρεία Parlophone στην Ευρώπη και από την Capitol στην Αμερική.
Το «Sgt Peppers» άρχισε να ηχογραφείται, όταν η μανία του νεαρόκοσμου για τα «Σκαθάρια» άρχισε να υποχωρεί. Το επεδίωξαν και οι ίδιοι οι Μπητλς, που αποφάσισαν να σταματήσουν τις συναυλίες τον Αύγουστο του 1966 και να αφοσιωθούν στη δισκογραφία. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού τους στην Αφρική σκέφθηκαν να δημιουργήσουν ένα θεματικό άλμπουμ (concept album) για μια φανταστική ορχήστρα με επικεφαλής τον Λοχία Πέπερ, η οποία θα έδινε ένα φανταστικό κοντσέρτο μπροστά σ’ ένα φανταστικό κοινό, ενώ οι τέσσερις Μπιτλς θα υποδύονταν συγκεκριμένους ρόλους. Το σχέδιο δεν τους βγήκε απόλυτα, αλλά δημιούργησαν μια σειρά από μουσικά κομψοτεχνήματα, με την καθοριστική συνδρομή του παραγωγού τους Τζορτζ Μάρτιν, όπου η ψυχεδέλεια, η κλασσική μουσική, το ροκ εντ ρολ και το μιούζικ-χολ, δένουν αρμονικά.
Οι τέσσερις Beatles μπήκαν στα στούντιο της Άμπεϊ Ρόουντ στις 6 Δεκεμβρίου του 1966 και βγήκαν στις 21 Απριλίου 1967, την μέρα που η Ελλάδα έμπαινε στο «γύψο» των συνταγματαρχών. Για τα τραγούδια του άλμπουμ χρειάστηκαν 700 ώρες ηχογραφήσεων. Άπιαστο όνειρο για άλλους καλλιτέχνες, όχι όμως και για τους Beatles, που ως σούπερ γκρουπ, είχαν το απόλυτο ελεύθερο από την ΕΜΙ.
Το άλμπουμ Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band παρουσιάζει το συγκρότημα σε μία πιο ώριμη μορφή, από συνθετικής άποψης, σε σχέση με τα τέσσερα πρώτα χρόνια της δισκογραφικής τους παρουσίας.
Το άλμπουμ γνώρισε τεράστια επιτυχία ανεβαίνοντας στην κορυφή των τσαρτ και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, παραμένοντας στην κορυφή για 27 εβδομάδες στη Μεγάλη Βρετανία και 15 εβδομάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι πωλήσεις του έχουν ξεπεράσει τα τριάντα εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και θεωρείται ένα από τα καλύτερα και πιο επιδραστικά άλμπουμ όλων των εποχών, έχοντας καταταχθεί στην κορυφή της λίστας με τα “500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών” του περιοδικού “Rolling Stone”.
Ένας από τους δεινούς επικριτές του «Sgt Peppers» υπήρξε ο σπουδαίος μουσικός Φρανκ Ζάππα, ο οποίος κατηγόρησε τους Beatles ότι εμπορευματοποίησαν την αισθητική του χίπικου κινήματος (flower power). «Το έκαναν μόνο για το χρήμα» τόνιζε σ’ ένα άρθρο του στο περιοδικό Rolling Stone. Και φρόντισε να το διακωμωδήσει αργότερα στο άλμπουμ του «We’re Only in it for the money», με εξώφυλλο μια παρωδία του περίφημου εξωφύλλου του «Sgt Peppers».
Το άλμπουμ Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band τιμήθηκε από τη μουσική βιομηχανία των ΗΠΑ. Το 1968 απέσπασε Βραβείο Γκράμι για το άλμπουμ της χρονιάς, που δινόταν για πρώτη φορά σε ροκ άλμπουμ. Με Γκράμι τιμήθηκε και το περίφημο εξώφυλλο του δίσκου, δημιουργία του γκαλερίστα Ρόμπερτ Φρέιζερ με τη συνεργασία του Πολ ΜακΚάρτνεϊ. Είναι ένα κολάζ στο κλίμα της ποπ-αρτ, που απεικονίζει τα «τέσσερα σκαθάρια» ντυμένα με εδουαρδιανά ρούχα και περιτριγυρισμένα από διάσημες προσωπικότητες, καλλιτέχνες και μη.
Το tracklist του Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band όπως πρωτοκυκλοφόρησε σε βινύλιο
Α’ πλευρά
- “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” (ΜακΚάρτνεϋ)
- “With a Little Help from My Friends” (Σταρ)
- “Lucy in the Sky with Diamonds” (Λένον)
- “Getting Better” (ΜακΚάρτνεϋ)
- “Fixing a Hole” (ΜακΚάρτνεϋ)
- “She’s Leaving Home” (Λένον και ΜακΚάρτνεϋ)
- “Being for the Benefit of Mr. Kite!” (Λένον)
Β’ πλευρά
- “Within You Without You (Harrison)” (Χάρισον)
- “When I’m Sixty-Four” (ΜακΚάρτνεϋ)
- “Lovely Rita” (ΜακΚάρτνεϋ)
- “Good Morning Good Morning” (Λένον)
- “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (Reprise)” (Λένον, ΜακΚάρτνεϋ και Χάρισον)
- “A Day in the Life” (Λένον και ΜακΚάρτνεϋ)