Η ιστορία της rock μουσικής

Ο όρος ροκ στη μουσική, χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα είδη που προέκυψαν από την εξέλιξη του είδους του rock and roll.

Η ροκ μουσική στο σύνολό της, αποτελεί ένα είδος δημοφιλούς μουσικής που χαρακτηρίζεται συνήθως από έντονο ρυθμό και από ευδιάκριτη, χαρακτηριστική μελωδία φωνητικών η οποία συνοδεύεται συνήθως από ηλεκτρικές κιθάρες, ηλεκτρικό μπάσο και ντραμς. Πολλές φορές χρησιμοποιούνται και πληκτροφόρα όργανα, όπως πιάνο ή συνθεσάιζερ.

Η rock μουσική ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 στην Αμερική και είχε ως βάση την τεχνοτροπία του Rhythm and Blues και το ρυθμό του rock and roll των αφροαμερικάνικων κοινοτήτων των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και το rockabilly, που ουσιαστικά ήταν η έκφραση των λευκών μέσω των προαναφερθέντων ειδών αφροαμερικανικής προέλευσης.

Συνεισφορά στον ήχο που πρωτοχαρακτηρίστηκε ροκ, θεωρείται ότι είχε και η country μουσική. Αυτή, είχε στοιχεία μπλουζ και βασιζόταν στα παραδοσιακά είδη μουσικής των κατοίκων των ΗΠΑ και ήταν πολύ δημοφιλής, κυρίως μεταξύ των λευκών και στο Νότο.

Η μουσική ροκ επηρεάστηκε και επηρεάζεται ακόμη και σήμερα από τα άλλα είδη μουσικής που είναι δημοφιλή ανά περίοδο. Στη δεκαετία του 1960, η παραδοσιακή (folk) μουσική των λευκών κοινοτήτων των ΗΠΑ επηρέασε το υβρίδιο που ήταν γνωστό ως ροκ εκείνη την περίοδο, αλλά και επηρεάστηκε από αυτό με αποτέλεσμα τη δημιουργία του φολκ ροκ. Παράλληλα, γίνεται γνωστό το μπλουζ ροκ που αποτελεί την έκφανση του ροκ που δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στην ηλεκτρική κιθάρα και στις μπλουζ ρίζες της μουσικής αυτής.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, εμφανίζεται το ψυχεδελικό ροκ, που φέρει στοιχεία από μουσικές της ανατολής. Λίγα χρόνια αργότερα, οι μουσικοί της ροκ που είχαν τζαζ παιδεία και μουσικοί τζαζ, δημιούργησαν το μείγμα που έγινε γνωστό ως τζαζ-ροκ φιούζιον, ή απλά φιούζιον. Στη δεκαετία του 1970 δημιουργηθηκαν τα υποείδη σοφτ ροκ, προγκρέσιβ ροκ, πανκ ροκ και χέβι μέταλ.

Τη δεκαετία του 1980, γίνεται δημοφιλές το hard rock και το alternative rock κάνει τα πρώτα του βήματα. Στην επόμενη δεκαετία, τα υποείδη της ροκ που εισάγονται είναι το γκραντζ, το μπριτ ποπ και το ανεξάρτητο ροκ (indie).

Τα είδη της rock Rock Albums Rock Songs

Need2know

Η τελευταία κιθάρα του τραγουδιστή των Nirvana

Η κιθάρα του αείμνηστου τραγουδιστή των Nirvana, Κερτ Κομπέιν γνωστή ως «Skystang I», είναι μια γαλάζια για αριστερόχειρες Fender Mustang.

Need2know

Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την Bonnie Tyler

Πόσα γνωρίζεις για την Bonnie Tyler εκτός από το ότι είναι γνωστή για την χαρακτηριστικά δυνατή και βραχνή φωνή της;

Need2know

No woman, no cry (Bob Marley)

Όποια και αν είναι η ερμηνεία, και το βαθύτερο νόημα που προσπαθούσε να περάσει με το No woman, no cry ο Μπομπ Μάρλεϊ, ήταν και παραμένει ξεκάθαρο.

Need2know

Η ελληνική επιγραφή στον τάφο του Jim Morrison

Είναι οι κατάλληλες λέξεις για να περιγράψουν έναν άνθρωπο που στη σύντομη ζωή του έκανε μόνο ότι του υπαγόρευε η συνείδησή του.

Όλη η ιστορία της ροκ σε ένα βίντεο 14 λεπτών

348 θρύλοι της ροκ, 84 κιθαρίστες, 64 τραγούδια, αφηγούνται την rock μουσική που άλλαξε το κόσμο σε μια rock εκδοχή στα social media.

Το πρώτο επίσημα rock τραγούδι χαρακτηρίστηκε το Rock around the clock.