Όταν ο Τζίμι Χέντριξ άκουσε τον Mανώλη Χιώτη

Jimi Hendrix

Μια μοιραία συνάντηση δύο ταλαντούχων ανθρώπων στάθηκε η αφορμή για να καθιερωθεί ο Μανώλης Χιώτης στη διεθνή κοινή γνώμη από τον κορυφαίο κιθαρίστα της ροκ μουσικής.

Ο Τζίμι Χέντριξ θεωρείται από πολλούς ως ο κορυφαίος κιθαρίστας στην ιστορία της ροκ μουσικής. Το 1961 ξεκίνησε να παίζει διάφορους ρυθμούς μπλουζ της εποχής. Είναι ο άνθρωπος που άνοιξε νέους ορίζοντες στο είδος της μουσικής, χρησιμοποιώντας στο μέγιστο δυνατό τους ηλεκτρικούς ενισχυτές καθώς και τις δυνατότητες της μουσικής μίξης.

Ο Mανώλης Χιώτης ήταν σπουδαίος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού. Είναι εκείνος που έφερε επανάσταση στην ελληνική μουσική και στο λαϊκό τραγούδι. Επινόησε την τετράχορδη παραλλαγή του μπουζουκιού, δημιουργώντας το πρώτο “κοσμικό κέντρο”.

Ο Μανώλης Χιώτης καθιερώθηκε στη διεθνή κοινή γνώμη από τον Τζίμι Χέντριξ. Είναι ελάχιστοι εκείνοι που γνωρίζουν τη συνάντηση του Mανώλη Χιώτη με τον Τζίμι Χέντριξ στο Σικάγο.

Κάποτε ο Χιώτης περιόδευε στην Αμερική και ο Τζίμι Χέντριξ τον άκουσε να τραγουδά το «Την έδιωξα κι όμως την αγαπώ» . Του έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση η εξαιρετική ταχύτητα με την οποία έπαιζε χωρίς να χάνει ούτε μία νότα.

Τον γοήτευσε επίσης, και ο ήχος της κιθάρας αλλά και του μπουζουκιού. Επιδίωξε, λοιπόν, να τον ακούσει ξανά και ξανά. Η Μαίρη Λίντα θυμόταν ότι τους άρεσε να συζητούν τόσο για τη μουσική, όσο και για τα μυστικά της.

Ήταν το 1965 όταν οι δυο τους, έπαιζαν σε διπλανά μαγαζιά και ο Τζίμι Χέντριξ είπε τη θρυλική φράση “Ο Μανώλης Χιώτης παίζει κιθάρα καλύτερα από εμένα”. Και είχε απόλυτο δίκιο! Ήταν ένα σπάνιο μουσικό φαινόμενο!

Επισκέφθηκε τη μουσική σκηνή που εμφανιζόταν ο Μανώλης Χιώτης πολλές φορές και δήλωνε εντυπωσιασμένος από την ταχύτητα με την οποία έπαιζε χωρίς να χάνει ούτε μια νότα.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *