Οι «Eagles» κυκλοφόρησαν το Hotel California στις αρχές του 1977 και χρειάστηκαν τρεις μήνες για να ανέβει στο Νο 1. Οι στίχοι του όμως δημιούργησαν άμεσα αίσθηση σε μια περίοδο μάλιστα που τα εγκλήματα ήταν πολλά.
Μπορεί ο τραγουδιστής, στιχουργός και ιδρυτικό μέλος του ροκ συγκροτήματος Eagles, Glenn Lewis Frey, να μην βρίσκεται πια στη ζωή, ωστόσο ένα από τα τραγούδια του θα εξακολουθήσει να αποτελεί μύθο για την παγκόσμια ροκ σκηνή. Ποιο είναι αυτό;
Το περίφημο «Hotel California» που κυκλοφόρησε το 1977 απασχόλησε, προκάλεσε και σόκαρε όσο ελάχιστα κομμάτια έχουν καταφέρει, όχι λόγω των προκλητικών του στίχων, μα χάρη στον αστικό μύθο και μια σειρά περίεργων συμπτώσεων που το συνέδεσαν με τον διαβόητο Άντον Ζάντορ Λαβέι, ιδρυτή της εκκλησίας του Σατανά.
Μπορεί το «Hotel California» να είναι ένα από τα πιο γνωστά και πιο αγαπημένα ροκ κομμάτια σε παγκόσμιο επίπεδο, τη χρονιά που κυκλοφόρησε, όμως, όσοι το άκουσαν είχαν περίεργες «εμπνεύσεις» ως προς το περιεχόμενο των στίχων και το εξώφυλλο του δίσκου που το συμπεριέλαβε.
Οι θεωρίες συνομωσίας ξεκίνησαν από μία ομάδα Ευαγγελιστών οι οποίοι έκαναν λόγο για μια παράξενη μορφή με φτερά που είναι ορατή ανάμεσα στα πρόσωπα που απεικονίζονται, η οποία σύμφωνα με τους ίδιους ήταν ο Άντον Λαβέι που έγινε γνωστός από τη μυστικιστική και σατανιστική του δράση. Ακριβώς δίπλα του μάλιστα, πολλοί «είδαν» ένα πτώμα σε αποσύνθεση…
Ο εκκεντρικός αρχιερέας του Σατανά –όπως τον αποκαλούσαν- συνδέθηκε άμεσα με την κακή φήμη που κυνηγούσε και εξακολουθεί να κυνηγά το Hotel California. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το 1966 είναι το «Anno Satanas», δηλαδή ο πρώτος χρόνος της εποχής του Σατανά και 11 χρόνια μετά, όταν το single των Eagles σκαρφάλωσε στην κορυφή των charts, κατάφερε να απογειώσει τη φήμη του χάρη σε όσους υποστήριξαν πως κατάφερε να «στρατολογήσει» ολόκληρο το συγκρότημα.
Το κομμάτι μιλά για ένα πολυτελέστατο ξενοδοχείο που φαινομενικά μοιάζει με Παράδεισο, όμως στην πορεία οι «σκοτεινές» του πτυχές έρχονται στην επιφάνεια. Ο ταξιδιώτης αρχικά ενθουσιάζεται, όμως στη συνέχεια, αδυνατεί να «σκοτώσει το τέρας» και μαθαίνει πως «δε θα μπορέσει ποτέ να βγει από το ξενοδοχείο». Ήταν τελικά το Hotel California η είσοδος στα μονοπάτια του σατανισμού;
This could be Heaven or this could be Hell
She lit up a candle and she showed me the way
There were voices down the corridor
We are all just prisoners here, of our own device
They stab it with their steely knives, but they just can’t kill the beast
You can check-out any time you like, but you can never leave
Οι συγκεκριμένοι στίχοι κατάφεραν να πείσουν πολύ κόσμο πως το γενικότερο νόημα του τραγουδιού αφορά στον Σατανά και σκοπό έχει να… προσηλυτίσει με έμμεσο τρόπο το κοινό του συγκροτήματος.
Φυσικά, ουδέποτε κάποιο από τα μέλη συμφώνησε με την εκδοχή αυτή, καθώς σύμφωνα με τους ίδιους, το «Hotel California» δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια αλληγορία που αφορά στο American Dream, με άλλα λόγια στις απαγορευμένες απολαύσεις, τον ηδονισμό, την αυτοκαταστροφή και την απληστία στη μουσική βιομηχανία στα τέλη της δεκαετίας του ’70.