Highway to Hell (AC/DC)

Highway to Hell (AC/DC)

To τραγούδι Highway to Hell κυκλοφόρησε το 1979 και από αυτό πήρε το όνομα του ολόκληρο το άλμπουμ των AC/DC. Ο εμπνευστής και τραγουδιστής του Highway to Hell βρέθηκε νεκρός έξι μήνες μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού.

Το Highway to Hell ηχογραφήθηκε στο Λονδίνο και ήταν το πρώτο άλμπουμ των AC/DC που ηχογραφήθηκε εκτός Αυστραλίας.

Στο εξώφυλλό ο Angus Young εικονίζεται φορώντας τη στολή μαθητή και τα κέρατα του διαβόλου. Ορισμένες θρησκευτικές ομάδες το βρήκαν πολύ προσβλητικό και υπήρξαν αντιδράσεις…

Αλλά και η Atlantic Records δεν βρήκε καλή την ιδέα του συγκροτήματος να ονομάσει το άλμπουμ Highway to Hell. Ωστόσο υποχώρησε και όπως αποδείχθηκε, σωστά έπραξε.

Τη φράση Highway to Hell χρησιμοποιούσε συχνά ο κιθαρίστας Angus Young για να περιγράψει τις περιοδείες της μπάντας στην Αμερική.

«Το μόνο που κάναμε είναι να περιγράψουμε το πώς είναι να είσαι στο δρόμο επί τέσσερα χρόνια, όπως ήμασταν εμείς. Πολλά ήταν τα ταξίδια με λεωφορείο και αυτοκίνητο, χωρίς ούτε ένα πραγματικό διάλειμμα. Λοιπόν, ήταν ένας αυτοκινητόδρομος για την κόλαση. Ήταν πραγματικά. Όταν κοιμάσαι με τις κάλτσες του τραγουδιστή δύο ίντσες από τη μύτη σου, αυτό είναι κάτι που μοιάζει πολύ με κόλαση!» είχε πει αστειευόμενος ο Angus Young σε μια συνέντευξή του.

Ωστόσο, υπάρχει μια πολύ πιο ρεαλιστική εξήγηση για τον τίτλο του τραγουδιού. «Highway to Hell» λένε στην Αυστραλία τον Canning Highway που είναι ένας δρόμος που ξεκινά από το Perth και καταλήγει στο λιμάνι Fremantle όπου ζούσε ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Bon Scott.

Ο ίδιος σύχναζε σε ένα μπαρ που λεγόταν The Raffles, το οποίο την δεκαετία του ΄70 αποτελούσε δημοφιλές στέκι των ροκάδων. Στο σημείο του μπαρ ο αυτοκινητόδρομος βυθιζόταν απότομα και πολλοί άνθρωποι είχαν σκοτωθεί εκεί οδηγώντας γρήγορα τα αμάξια τους.

Όταν ο Bon Scott έλεγε «είμαι στον αυτοκινητόδρομο για την κόλαση» εννοούσε ότι έκανε το νυχτερινό προσκύνημα στον Canning Highway και το Raffles bar για να ροκάρει και να πιει με τους συντρόφους του.

Οι στίχοι του τραγουδιού γράφτηκαν από τον Bon Scott σε ένα πούλμαν καθ’ οδόν από τη Μελβούρνη για το Περθ. «Διασχίζοντας την πεδιάδα Nullarbor, όταν ο ήλιος δύει είναι σαν μια πύρινη μπάλα. Δεν υπάρχει τίποτα να κάνεις για να περάσει η ώρα, παρά να παίξεις ίσως κανένα χαρτάκι, οπότε πάνω σε μια τέτοια φάση ο Bon εμπνεύστηκε τους στίχους» αποκάλυψε o τραγουδιστής Brian Johnson που διαδέχθηκε τον Bon Scott στο συγκρότημα.

Το τραγούδι βοήθησε το άλμπουμ Highway To Hell να αυξήσει τις πωλήσεις του και να φτάσει πάνω από επτά εκατομμύρια αντίτυπα στην Αμερική. Ήταν το έκτο άλμπουμ των AC/DC αλλά το τελευταίο τους με τον Bon Scott, ο οποίος πέθανε το 1980 από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Βρέθηκε νεκρός στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου ενός φίλου του, έξι περίπου μήνες μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού!

Το Highway To Hell γράφτηκε από τους Angus Young, Malcolm Young και Bon Scott, με τον Angus Young να πιστώνεται το riff της κιθάρας που έχει μείνει κλασικό. Η μελωδία ωστόσο θα μπορούσε να είχε χαθεί αν ο Bon δεν ήταν μάστορας στο να επιδιορθώνει… κασέτες.

Όπως αποκάλυψε σε μια συνέντευξη του 2003 στο Rolling Stone, ο Angus «ήμασταν στο Μαϊάμι. Ο Malcolm και εγώ παίζαμε κιθάρες σε ένα στούντιο πρόβας, και είπα: “Νομίζω ότι έχω μια καλή ιδέα για μια εισαγωγή”. Αυτή ήταν η αρχή του “Highway to Hell”. Υπήρχε ένας τύπος εκεί που δούλευε μαζί μας και πήρε την κασέτα και την έδωσε στο παιδί του, και το παιδί του την ξετύλιξε. Όμως Bon την κόλλησε ξανά. Έτσι τουλάχιστον δεν χάσαμε τη μελωδία».

Οι στίχοι του Highway to Hell

Highway to Hell
Living easy, living free
Season ticket on a one-way ride
Asking nothing, leave me be
Taking everything in my stride
Don’t need reason, don’t need rhyme
Ain’t nothing I would rather do
Going down, party time
My friends are gonna be there too
I’m on the highway to hell
On the highway to hell

Highway to hell
I’m on the highway to hell

No stop signs, speed limit
Nobody’s gonna slow me down
Like a wheel, gonna spin it
Nobody’s gonna mess me around
Hey Satan, paid my dues
Playing in a rocking band
Hey mama, look at me
I’m on my way to the promised land, whoo!
I’m on the highway to hell

Highway to hell
I’m on the highway to…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *