Δέκα πράγματα που δεν γνωρίζατε για τους Beatles

The Beatles

Οι Beatles κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 γνώρισαν τόσο μεγάλη επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο, ώστε να παραμένει το πιο δημοφιλές και επαναστατικό συγκρότημα στην ιστορία της μουσικής.

Οι τέσσερις νέοι αυτοί μουσικοί προερχόμενοι από μεσαίες κοινωνικές τάξεις του Liverpool επηρέασαν με τους Beatles καθοριστικά τη δυτική μουσική και κουλτούρα αποτελώντας ένα avant-garde μουσικό σχήμα. Οι Fab Four σε μία περίοδο πολιτικής αστάθειας, στον απόηχο του πολέμου, κατάφεραν να ανατρέψουν το κατεστημένο και να προκαλέσουν με τη μουσική τους και όχι μόνο. Έγιναν περιζήτητοι και αποτέλεσαν το είδωλο κάθε νέου της εποχής. Μπόρεσε να ταυτιστεί μαζί τους κάθε κοινωνική τάξη και μέχρι σήμερα συγκαταλέγονται στους θρύλους της βρετανικής, και όχι μόνο, μουσικής σκηνής.

Διαβάστε δέκα πράγματα που δεν γνωρίζατε για τους Beatles:

  1. Το κομμάτι τους «Strawberry Fields» είναι μία αναφορά σε μία περιοχή που κατοικούνταν από μία χριστιανική οργάνωση κοντά στο Woolton του Liverpool όπου έμενε ο John Lennon.
  2. Στο εμβληματικό εξώφυλλο του άλμπουμ «Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band», περιλαμβάνονται μερικά από τα πρόσωπα που ενέπνευσαν περισσότερο τη μπάντα, όπως ο Edgar Allen Poe, ο Bob Dylan, ο Aldous Huxley, η Marilyn Monroe, ο Karl Marx, ο Oscar Wilde, ο Lewis Carroll, ο Albert Einstein και η Marlene Dietrich.
  3. Σύμφωνα με τον Paul McCartney, o αρχικός τίτλος του κομματιού «Yesterday» ήταν «Scrambled eggs» και οι στίχοι έλεγαν «scrambled eggs, oh my baby how I love your legs’ before coming up with ‘yesterday, all my troubles seemed so far away», ενώ έχουν καταγραφεί 3.000 διαφορετικές εκδοχές του κομματιού, τραγουδημένες όλες από τον McCartney.
  4. Στα φωνητικά που ακούγονται στο κομμάτι «All you need is love» συμμετείχαν ο Mick Jagger, ο Keith Richards, η Marianne Faithfull, η Jane Asher, ο Mike McCartney, η Pattie Boyd Harrison, ο Eric Clapton, ο Graham Nash, ο Keith Moon, ο Hunter Davies και ο Gary Leeds των Walker Brothers.
  5. Το τελευταίο κομμάτι που έπαιξαν στην τελευταία τους συναυλία στις 29 Αυγούστου του 1966 ήταν το «Long Tall Sally» και πραγματοποιήθηκε στο Candlestick Park του San Francisco.
  6. Το κομμάτι «Fame» του David Bowie ήταν γραμμένο από το ντουέτο McCartney και Lennon.
  7. Το αρχικό όνομα της μπάντα ήταν «The Quarrymen».
  8. Σύμφωνα με τον Lennon το όνομα «The Beatles» ήταν μία αναφορά στη λέξη «ρυθμός», beat και στης λέξη «less», δηλαδή «χωρίς ρυθμό».
  9. Το άλμπουμ «Please Please Me» ηχογραφήθηκε μέσα σε μία μόνο ημέρα, ενώ σύμφωνα με τον George Martin ήταν μία καθηλωτική «straightforward performance» του ρεπερτορίου τους. Μετά την ολοκλήρωση της ηχογράφησης ο John Lennon μιλούσε πλέον με δυσκολία.
  10. Οι λόγοι που τα μέλη της μπάντας αποφάσισαν να τραβήξουν διαφορετικούς δρόμους ήταν πολλοί. Σίγουρα ο Lennon είχε αλλάξει μουσικό στυλ εξαιτίας της σχέσης του με τη Yoko Ono, όμως ο σημαντικότερος παράγοντας που συντέλεσε στη διάλυση ήταν ο μάνατζερ Allen Klein που τους πίεζε να αναλάβει τη διαχείριση των οικονομικών τους. Ο Harrison και ο Ringo ήθελαν να υπογράψουν μαζί του, όμως ο Mc Cartney ήθελε να αναλάβει ο πατέρας της γυναίκας του John Eastman. Τελικά υπέγραψαν με τον Klein, με τον οποίο ο Mc Cartney είχε σοβαρές διαφωνίες και αποφάσισε να αποχωρήσει από την μπάντα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *