Ο Μπάμπης ο Φλου

Παύλος Σιδηρόπουλος

Με τον δίσκο «ο Μπάμπης ο Φλου», ο Παύλος Σιδηρόπουλος και το συγκρότημα «Σπυριδούλα» έσπασαν ένα ταμπού για την ελληνική ροκ σκηνή, αφού ήταν η πρώτη φορά, που χρησιμοποιήθηκε σε όλα τα τραγούδια ελληνικός στίχος.

Η επιλογή των δημιουργών να τραγουδήσουν ροκ στα ελληνικά, αρχικά ξάφνιασε το κοινό, αλλά η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και ίσως απρόσμενη.

Ο δίσκος μπήκε στις προθήκες των δισκοπωλείων τον Μάιο του 1979 και θεωρείται σταθμός στην ελληνική ροκ σκηνή, αφού περιελάμβανε σπουδαία κομμάτια που σήμερα θεωρούνται κλασικά: Ο Μπάμπης ο Φλου, Μου πες θα φύγω, Πού να γυρίζεις, Ξέσπασμα, Οι σοβαροί κλόουν, Το ’69 με κάποιο φίλο, Στην Κ., Η ώρα του Stuff, Τω αγνώστω Θεώ, Εν κατακλείδι.

Το τραγούδι που ξεχώρισε αμέσως ήταν «ο Μπάμπης ο Φλου». Αμέσως, άρχισαν τα σενάρια, για το ποιος ήταν ο περίφημος Μπάμπης του Παύλου Σιδηρόπουλου.

Το τραγούδι

Ο Μπάμπης ο Φλου ήταν υπαρκτό πρόσωπο των Εξαρχείων, ή ήρωας της φαντασίας του;

Η ερώτηση δεν έχει απαντηθεί με σιγουριά, καθώς έχουν παρουσιαστεί πολλές διαφορετικές εκδοχές. Το δεδομένο όμως, παραμένει ένα. Όποιος κι αν ήταν ο Μπάμπης, ήταν και ωραίος και φλου.

Ο Νίκος Τζονιχάκης, ήταν φίλος του Παύλου Σιδηρόπουλου τότε. Βρήκε τραγικό θάνατο τον Φεβρουάριο του 2020, από τον χιονιά που έπληξε την Εύβοια όπου είχε αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια, στα 75 του χρόνια.  Ήταν από τους πρώτους που είχε αφήσει μακριά μαλλιά επί χούντας. Τον είχαν συλλάβει και τον είχαν κουρέψει.

Ο ίδιος λοιπόν, ισχυριζόταν πως ο πραγματικός «Μπάμπης ο Φλου» ήταν ο πατέρας του. Ένας άνθρωπος χαλαρός, με αδυναμία στο ποτό, άνεργος, γυναικάς, με άποψη για την ζωή.

Το 2015, ένας μοναχός στο Άγιο Όρος, ισχυρίστηκε πως πριν αφιερωθεί στον θεό, ήταν ροκάς με το ψευδώνυμο ο «Μπάμπης ο Φλου». Αλλά η ιστορία του ότι ήταν φίλοι και γείτονες με τον Παύλο Σιδηρόπουλο δεν είναι και τόσο πιστευτή. Ούτε η ηλικία του μοιάζει να ταιριάζει.

Η ιστορία του Τζονιχάκη είναι πιο πιθανή. Άλλωστε ήταν αποδεδειγμένα φίλοι, με τον Τζονιχάκη να γράφει ποιήματα και τον Παύλο Σιδηρόπουλο να μελοποιεί ένα από αυτά. Το «Τζονιχάκειον άσμα» από τον δίσκο «Εν Λευκώ». Ο ήρωας με το όνομα Φλου, υπήρχε και στην ταινία του Ανδρέα Θωμόπουλου, «Ασυμβίβαστος», στην οποία συνεργάστηκε με τον Παύλο και είχε τα ίδια χαρακτηριστικά.

Αν λοιπόν ήταν όντως υπαρκτό πρόσωπο, ο «Μπάμπης ο Φλου» θα πρέπει να ήταν ακριβώς όπως στην ταινία και το τραγούδι. Ρέμπελος, «ωραίος» που «άμα ψιλοβαριότανε άραζε όπου ‘βρισκε να λιαστεί».

Οι στίχοι του τραγουδιού «Ο Μπάμπης ο Φλου»

Μια ιστορία θα σας πω
για το Μπάμπη το Μπάμπη τον φλου
που του ‘λεγες βρε Μπάμπη τι τρέχει εδώ
σού ‘λεγε φλου, φίλε μου όλα είναι φλου

Πάντα πιωμένος κι άνεργος
ήταν ωραίος ο Μπάμπης ο φλου
μουρμούραει μόνος και διαρκώς
σού ‘λεγε φλου, φίλε μου όλα είναι φλου

Πείραζε όποιον του ‘ρχότανε
χωρίς να το σκεφτεί
κι άμα ψιλοβαριότανε
άραζε όπου ‘βρισκε να λιαστεί

Πείραζε όποιον του ‘ρχότανε
χωρίς να το σκεφτεί
κι άμα ψιλοβαριότανε
άραζε όπου ‘βρισκε να λιαστεί

Πείραζε τις μελαχρινές
ήταν ωραίος, ο Μπάμπης ο φλου
τσιμπολογούσε τις ξανθές
ήταν ωραίος, ο Μπάμπης ο φλου

Κι όταν τον μπουζουριάζανε
ψόφιος κοριός ο Μπάμπης ο φλου
κι αν τον πολυρωτάγανε
σού ‘λεγε φλου, φίλε μου όλα είναι φλου

Πείραζε όποιον του ‘ρχότανε
χωρίς να το σκεφτεί
κι άμα ψιλοβαριότανε
άραζε όπου ‘βρισκε να λιαστεί

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *