Σπυριδούλα

Σπυριδούλα

Το όνομα “Σπυριδούλα” προέρχεται από τη συγκλονιστική ιστορία της Σπυριδούλας Ράπτη, που σόκαρε το πανελλήνιο το 1956.

Η 12χρονη τότε Σπυριδούλα, που δούλευε ως οικιακή βοηθός στο σπίτι ενός ζευγαριού, είχε βασανιστεί επί 36 ώρες με ηλεκτρικό σίδερο από το ανδρόγυνο που την μεγάλωνε. Το όνομα του συγκροτήματος πρότεινε, εμπνευσμένος από το ανατριχιαστικό έγκλημα, ο συνεργάτης των μελών της μπάντας, Γιώργος Γαϊτάνος.

Το ξεκίνημα τη δεκαετία του ’70

Οι Σπυριδούλα σχηματίστηκαν το Νοέμβριο του 1977 από τους Βασίλη Σπυρόπουλο (κιθάρα), τον αδερφό του Νίκο Σπυρόπουλο (κιθάρα) τον Αντρέα Μουζακίτη (ντραμς), τον Μάκη Μπλαζή (μπάσο) και τους Κώστα Κουρεμένο και Γιώργο Κοτσμανίδη στα φωνητικά. Οι αδερφοί Σπυρόπουλοι είχαν συνεργαστεί ήδη με τον Μουζακίτη στο συγκρότημα Last Barricade.

Οι Σπυριδούλα ξεκίνησαν συναυλίες στα τέλη της δεκαετίας του ’70, όπου έπαιζαν κατά κύριο λόγο διασκευές από Rolling Stones, Lou Reed, Velvet Underground, καθώς και μπλουζ και γρήγορα τράβηξε το ενδιαφέρον του σχετικού κοινού.

Το 1978 είχαν ήδη αποχωρήσει οι Κουρεμένος, Κοτσμανίδης και Μπλαζής, με τον τελευταίο να αντικαθίσταται από τον Τόλη Μαστρόκαλο ενώ λίγο μετά ο Μουζακίτης αντικαταστάθηκε από τον Τάσο Φωτοδήμο.

Η συνεργασία με τον Παύλο Σιδηρόπουλο

Οι “Σπυριδούλα” συνεργάστηκαν με τον Παύλο Σιδηρόπουλο, όταν τους έφερε σε επαφή ο Δημήτρης Πουλικάκος. Με τον Παύλο Σιδηρόπουλο κυκλοφόρησαν το άλμπουμ “Φλου”, έναν δίσκο που θεωρείται από τους σημαντικότερους στην ιστορία του ελληνόφωνου ροκ.

Την παραγωγή του δίσκου ανέλαβε ο Θοδωρής Σαραντής για λογαριασμό της ΕΜΙΕΛ και οι ηχογραφήσεις έγιναν στούντιο της Columbia στη Ριζούπολη, ενώ συμμετείχε μια σειρά έμπειρων μουσικών όπως Νίκος Πολίτης (κατά καιρούς μέλος του Εξαδάκτυλου και των Socrates) και ο Δημήτρης Πολύτιμος (MGC και Εξαδάκτυλος), αλλά και η Δήμητρα Γαλάνη σε κάποια φωνητικά.

Οι ηχογραφήσεις σύμφωνα με μαρτυρίες ήταν δύσκολες με τον Παύλο Σιδηρόπουλο να έρχεται σε ρήξη με το συγκρότημα, εν μέρει λόγω των προβλημάτων εθισμού που ήδη είχε.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1979. Παρά τις πολύ θετικές κριτικές του δίσκου από τον ειδικό τύπο οι πωλήσεις του άλμπουμ ήταν απογοητευτικές και δεν ξεπέρασαν τις 5.000. Τα επόμενα χρόνια όμως η δημοτικότητα του θα αυξανόταν θεαματικά, με διαρκείς επανεκδόσεις.

Νάυλον Ντέφια και Ψόφια Κέφια

Το συγκρότημα είχε διάφορες ανακατατάξεις και πέρασαν πολλοί μουσικοί από αυτό. Το 1982 οι “Σπυριδούλα” ηχογράφησαν το άλμπουμ “Νάυλον Ντέφια Και Ψόφια Κέφια” με τους αδελφούς Σπυρόπουλου μαζί με την Μελίνα Καρακώστα (μπάσο), τον Άκη Περδίκη (ντραμς) και τον Παύλο Βακατάτση (τραγούδι, πλήκτρα).

Το άλμπουμ που έτυχε θερμής ανταπόκρισης από το κοινό, ενώ το ομώνυμο τραγούδι συγκαταλέγεται ανάμεσα στα δημοφιλέστερα τραγούδια-σταθμούς της ελληνόφωνης ροκ δισκογραφίας.

Η διάλυση και η συνέχεια της μπάντας

Το 1985 το σχήμα διαλύθηκε και οι Σπυρόπουλοι έφτιαξαν στα τέλη του ’86 την Συμμορία. Το 1994 επανεμφανίστηκαν στο μουσικό προσκήνιο με το άλμπουμ “Ταξίδι Στο Κέντρο Της Πόλης”. Στις αρχές τού 1998 οι Σπυριδούλα συμπλήρωσαν είκοσι χρόνια ζωής, με την σύνθεση να την αποτελούν ο Βασίλης Σπυρόπουλος (κιθάρα, τραγούδι), ο Νίκος Σπυρόπουλος (κιθάρα, πλήκτρα, τραγούδι), ο Αλέξης Ιωάννου (κιθάρα, φωνή), ο Νίκος Δόικας (μπάσο) και ο Παναγιώτης Βουρδουμπάς (τύμπανα).

Το 1999, μετά τον θάνατο του Νίκο Δόικα, το συγκρότημα διαλύθηκε και πάλι για να επανασυνδεθεί το 2004, με τους Σπυροπουλαίους πάντα και τον Βαγγέλη Χάνο στο μπάσο, τον Γιώργο Μανδηλά στη φωνή και ακουστική κιθάρα, την Αφροδίτη Ρήγα στα πλήκτρα, κρουστά και φωνητικά και τον Βουρδουμπά στα ντραμς.

Με αυτή τη σύνθεση κυκλοφόρησαν το 2006 το άλμπουμ “Το βλέμμα των ανθρώπων”, ενώ μετά και από άλλες αποχωρήσεις στο συγκρότημα έμειναν ο Β. Σπυρόπουλος (κιθάρα, φωνητικά), ο Β .Χάνος (μπάσο, φωνητικά), ο Π. Βουρδουμπάς (τύμπανα) και μέχρι πρότινος ο Ν. Σπυρόπουλος (φωνή, κιθάρα), που έφυγε από τη ζωή στις 19 Ιουνίου 2020.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *