Ένα συγκρότημα της ελληνικής ροκ μουσικής σκηνής με ένα δικό του αέρα και στυλ, με τραγούδια που όλοι έχουμε σιγοτραγουδήσει.
Όταν ο Κώστας Κοντοβάς (πλήκτρα), ο Γρηγόρης Κλιούμης (κιθάρα και φωνή), ο Γιάννης Κυριακός (μπάσο), ο Δημήτρης Αργύρης (κιθάρα) και ο Παναγιώτης Μεταλληνός (τύμπανα), βρέθηκαν στο ίδιο περιβάλλον, θέλησαν να δημιουργήσουν την “κοινή τους μουσική”, τραγούδια που θα εκφράζουν (θεματικά και αισθητικά) τον καθένα τους.
Έτυχε ένας από το συγκρότημα, ο Κώστας Κοντοβάς, να δουλεύει στον Μελωδία FM ως ηχολήπτης. Έτσι έγιναν οι πρώτες γνωριμίες με πρόσωπα του χώρου. Μια ηχογραφημένη πρόβα τους σε κασέτα, στο ραδιοφωνικό σταθμό Τικ-Τακ της Καλλιθέας, έφτασε στ’ αυτιά του Δημήτρη Χατζόπουλου, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει ο πρώτος τους δίσκος “Ο Μάγος Κοιτάζει την Πόλη”, το φθινόπωρο του 1994 από την Έβδομη Διάσταση. Στην ομάδα προστίθεται ο Μάρκος Τσατσούλης (φλάουτο, κρουστά και φωνητικά). Σε λιγότερο από ένα χρόνο το συγκρότημα υπογράφει συμβόλαιο με την FM Records, και στα τέλη του 1995 κυκλοφορεί τις Παραλογές με 11 καινούργια τραγούδια.
Το καλοκαίρι του 1996 προστίθεται στο σχήμα ως ντράμερ ο Βασίλης Κούσης (αδιάσπαστο μέλος της παρέας πολύ πριν), εξαιτίας μιας ασθένειας του Παναγιώτη και έτσι μετά την ανάρρωσή του η ομάδα αποκτά δύο κρουστούς. Τα Υπόγεια Ρεύματα συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους όλο το καλοκαίρι. Ηχογραφούν τη συναυλία τους στο Θέατρο Βράχων, από την οποία θα κυκλοφορήσει η καινούργια τους δουλειά μαζί με τρία νέα τραγούδια το Νοέμβριο του ίδιου έτους.
Λίγες μέρες πριν την κυκλοφορία του, χάνουν το Βασίλη σε τροχαίο, γεγονός που συγκλόνισε την ομάδα. Σηματοδότησε μια σειρά αλλαγών για τα Υπόγεια Ρεύματα, οι οποίες δεν άργησαν να πραγματοποιηθούν. Αποχωρούν ο Κώστας και ο Γιάννης και εισχωρεί ο Ηρακλής Παπαδόπουλος και μετά από έξι μήνες ο Κώστας Παρίσσης. Η σύσταση της ομάδας αλλάζει δραματικά, ο ήχος και το δέσιμο έχουν χαθεί, και οι εντατικές πρόβες είναι το μόνο που μπορούν να κάνουν. Κατάφεραν, όμως, το Μάιο του 1997 να πραγματοποιήσουν την πρώτη τους συναυλία μετά το τραγικό αυτό γεγονός, στα Ιωάννινα με τοπικά ροκ συγκροτήματα. Έτσι, λοιπόν, με καινούργια σύνθεση, θα συνεχίσουν ολόκληρο το καλοκαίρι να δίνουν συναυλίες.
Το Σεπτέμβριο του 1997 αρχίζουν τις ηχογραφήσεις για έναν καινούργιο δίσκο, τον οποίο θα αφιερώσουν στο Βασίλη. Το album Τσαλακωμένες μέρες κυκλοφορεί τον Ιανουάριο του 1998. Την εποχή του πιο σκοτεινού τους δίσκου, τους γίνεται πρόταση να παίξουν για 20 μέρες στην Ιερά Οδό, μαζί με το Γιώργο Νταλάρα, την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τον Γιώργο Ανδρέου, αφού είχαν εμφανιστεί στον ίδιο χώρο οι Συνήθεις Ύποπτοι, και ο Μανώλης Φάμελλος με τους Ποδηλάτες.
Κυκλοφόρησε και ένας δίσκος από αυτές τις εμφανίσεις με μια ζωντανή εκτέλεση της Ασημένιας σφήκας με φωνητικά και μπαγλαμά του Γιώργου Νταλάρα. Ακολούθησε μια σειρά συναυλιών από την άνοιξη του 1998 ως το καλοκαίρι του 1999 σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Επίσης διασκευάζουν τη Θαλασσογραφία και την τραγουδά η Ελένη Τσαλιγοπούλου σε δίσκο-αφιέρωμα στο Διονύση Σαββόπουλο. Ακολουθεί η διασκευή του τραγουδιού Μικρό του Βαγγέλη Γερμανού σε αντίστοιχο δίσκο και η διασκευή του Εν κατακλείδι σε αντίστοιχο δίσκο για την μνήμη του Π. Σιδηρόπουλου. Παράλληλα από τον Ιανουάριο ως το Σεπτέμβριο του 1999 ηχογραφούν τον πέμπτο δίσκο τους με τον τίτλο Εικόνες στα σύννεφα που κυκλοφορεί τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου.
Στο συγκρότημα μετά από τρία χρόνια έρχονται οι επόμενες αλλαγές. Αποχωρεί ο Δημήτρης και ο Ηρακλής και έρχεται ο Νικηφόρος Κουρής που παίζει ηλ. μπάσο. Θα ακολουθήσει μετά από ένα χρόνο, το Μάιο του 2001, η αποχώρηση από το σχήμα του Κώστα. Από τότε το συγκρότημα είναι τετραμελές με μέλη τους Γρηγόρη Κλιούμη (τραγούδι και κιθάρα), Παναγιώτη Μεταλληνό (τύμπανα), Μάρκο Τσατσούλη (πλήκτρα και φλάουτο) και Νικηφόρο Κουρή (ηλ. μπάσο).
Έτσι αρχίζουν από τον Μάιο του 2001 ως το Φεβρουάριο του 2002, τα Υπόγεια Ρεύματα να ηχογραφούν την καινούργια τους “κοινή μουσική”. Το album αυτό κυκλοφόρησε με τίτλο Μικρά που ‘ναι τα Όνειρα, με δεκατρία καινούργια τραγούδια, το φθινόπωρο του 2002 από την Warner Music Greece SA. Μετά από πέντε χρόνια απουσίας από τη δισκογραφία και με αλλαγές στη σύνθεσή τους (Γρηγόρης Κλιούμης, Κώστας Παρίσσης, Τάσος Πέππας, Απόστολος Καλτσάς), κυκλοφορούν το 2007 το δίσκο Νέα Μέρα, αυτή τη φορά από τη Legend.
Δυο χρόνια μετά κάνουν μια μεγάλη συνάντηση: τη δισκογραφική δουλειά με τον Θάνο Μικρούτσικο Τους έχω βαρεθεί, στην οποία παρουσιάζουν διασκευασμένα τραγούδια με πολιτικό-κοινωνικό περιεχόμενο, από το ευρύ ρεπερτόριο του Θάνου Μικρούτσικου, πάνω στους στίχους μεγάλων ποιητών (Β. Μαγιακόφσκι, Ν. Χιχμέτ, Μπ. Μπρεχτ, Γ. Ρίτσος, Α. Αλκαίος, Μ. Ελευθερίου, Μ. Αναγνωστάκης, Φρ. Βιγιόν, Κ. Τριπολίτης, Ν. Καββαδίας, Β. Μπίρμαν κ.ά.). Ακολουθούν περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο με τον Θάνο Μικρούτσικο αλλά και συνεργασίες με καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Κούτρας, ο Χρήστος Θηβαίος, κλπ.
Το Σεπτέμβριο του 2012 αποχωρεί ο Απόστολος και έρχεται ο Νίκος Γιούσεφ, που παίζει μπάσο και μουσικό πριόνι. Το Φεβρουάριο του 2013 κυκλοφορούν το τραγούδι Ξένος σε βίντεο κλιπ στο επίσημο κανάλι του σχήματος στο YouTube. Στο τέλος του 2013, ο Κώστας Παρίσσης αποχωρεί φιλικά από το σχήμα και τον αντικαθιστά ο Μάριος Τσαγκάρης, που παίζει πλήκτρα.
Η αρχή του 2014, είκοσι χρόνια μετά την πρώτη δισκογραφική τους παρουσία τους βρίσκει τετραμελείς: Γρηγόρης Κλιούμης (φωνή, κιθάρα), Τάσος Πέππας (τύμπανα), Νίκος Γιούσεφ (ηλ. μπάσο, πριόνι), Μάριος Τσαγκάρης (πλήκτρα).
Δισκογραφία
- 7η Διάσταση (1994)
- Παραλογές (1995)
- Live Θέατρο Βράχων (1996)
- Τσαλακωμένες Μέρες (1998)
- Εικόνες Στα Σύννεφα (1999)
- Μικρά Που ‘ναι Τα Όνειρα (2002)
- Νέα Μέρα (2007)
- Τους Έχω Βαρεθεί (2009)
- 20 (2014)
Συμμετοχές
- Ζωντανή ηχογράφηση στην Ιερά Οδό II (1998)
- Στον Βαγγέλη με αγάπη (1998)
- Τραγούδια έγραψα για φίλους (1998)
- Φάκελος Rock (1999)
- Στον Π (2001)