Child in Time (Deep Purple)

Deep Purple

Το Child in Time των Deep Purple είναι ένα τραγούδι διαμαρτυρίας κατά του πολέμου. O Ian Gillan το απογείωσε με τη φωνή του.

Στις 16 Ιουνίου του 1969, οι Deep Purple μαζεύτηκαν για πρόβες στο “Hanwell Community Center”, ένα σχολείο του 19ου αιώνα, το οποίο χρησιμοποιούσαν νέα συγκροτήματα, για πρόβες, νοικιάζοντας δωμάτια.

Κατά τη χρονική περίοδο που οι Deep Purple έκαναν πρόβες στο “Hanwell Community Center” ένα άλλο συγκρότημα που έκανε πρόβες εκεί ήταν οι “Spice”, οι οποίοι μετά από τρεις μήνες μετονομάστηκαν σε Uriah Heep.

Στις 15 Ιουλίου, ο Τζον Λορντ, εντυπωσιασμένος από ένα τραγούδι του συγκροτήματος “It’s A Beautiful Day”, που λεγόταν “Bombay Calling”, άρχισε να αυτοσχεδιάζει, και καθώς μπήκαν και τα υπόλοιπα όργανα, βγήκε η βάση για αυτό που θα αποτελούσε το “Child in Time”.

Οι στίχοι του τραγουδιού είναι επηρεασμένοι από τον Ψυχρό πόλεμο αν και παρ’ όλη τη μεγάλη διάρκεια του τραγουδιού, η οποία ξεπερνάει τα δέκα λεπτά, το στιχουργικό κομμάτι διαρκεί λιγότερο αναλογικά με την υπόλοιπη δισκογραφία του συγκροτήματος και ο λόγος είναι το πολύ ήρεμο σόλο πλήκτρων που έχει για εισαγωγή και το μεγάλο σόλο κιθάρας στο μέσο του κομματιού.

Το “Child in Time” ήταν το κομμάτι που έκανε τον τραγουδιστή του συγκροτήματος Ίαν Γκίλαν να ξεχωρίσει αφού είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό κομμάτι το οποίο ξεκινάει πολύ ήρεμα για να φτάσει στην κορύφωση με τα φωνητικά σε πολύ ψηλές κλίμακες.

Το κομμάτι έγινε αμέσως μέρος του set list των συναυλιών του συγκροτήματος και παιζόταν μέχρι και το 1973 όταν αποχώρησαν από τους Deep Purple οι Ίαν Γκίλαν και Ρότζερ Γκλόβερ, ενώ ξαναμπήκε στο set list κατά τη δεκαετία του ’80 μέχρι και το 2002, με διακοπή κατά την περίοδο 1989-1992 όταν ο Ίαν Γκίλαν είχε αποχωρήσει για δεύτερη φορά.

Ζωντανές εκτελέσεις του “Child in Time” από τους Deep Purple υπάρχουν στους εξής δίσκους

 • Concerto for Group and Orchestra (1969)
 • Deep Purple in Concert (1980)
 • Nobody’s Perfect (1988)
 • Scandinavian Nights (1988)
 • Live in Japan (1993)
 • Come Hell or High Water (1994)
 • Live in Montreux 69 (2006)
 • Live in Europe 1993 (2006)

To Child in Time αγάπησαν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Κι ανάμεσα τους ο Lars Ulrich των Metallica που αποκάλυψε ότι όταν ήταν 9 ετών, ο πατέρας του τον πήρε σε μια συναυλία των Deep Purple και αυτό άλλαξε τη ζωή του. «Το έχω ακούσει 92.000 φορές, και δεν ακούγεται ποτέ λιγότερο από υπέροχο» δήλωσε στο περιοδικό Rolling Stone.

Το Child in time ήταν ένα από τα τελευταία τραγούδια που ο κιθαρίστας Ritchie Blackmore χρησιμοποίησε τη Gibson ES-335 πριν στραφεί στη Fender Stratocasters.

Τι έχει δηλώσει ο Ίαν Γκίλαν για το Child in Time

Σύμφωνα με τον τραγουδιστή του συγκροτήματος σε μία συνέντευξη το 2002, «το τραγούδι έχει δύο πλευρές, τη μουσική και τη στιχουργική. Από μουσικής απόψεως, υπήρχε ένα τραγούδι με τίτλο “Bombay Calling” από τους “It’s A Beautiful Day” το οποίο ο Τζον Λορντ έπαιζε μια μέρα στα πλήκτρα του. Ακουγόταν καλό και σκεφτήκαμε να αυτοσχεδιάσουμε, να το αλλάξουμε λίγο και να βάλουμε καινούρια κομμάτια κρατώντας το ως βάση. Παρ’ όλα αυτά δεν έχω ακούσει ποτέ το αρχικό κομμάτι “Bombay Calling”. Έτσι, δημιουργήσαμε αυτό το κομμάτι και έχοντας ως θέμα τον Ψυχρό πόλεμο, γράψαμε τους στίχους Sweet child in time, you’ll see the line (γλυκό παιδί μέσα στο χρόνο, θα δεις τη γραμμή). Έτσι μπήκε και η στιχουργική πλευρά. Ο Τζον Λορντ είχε έτοιμα τα κομμάτια για τα πλήκτρα και ο Ρίτσι Μπλάκμορ τα κιθαριστικά μέρη. Το τραγούδι ουσιαστικά αντικατόπτριζε τη διάθεση που είχαμε εκείνη τη στιγμή και γι’ αυτό έγινε τόσο διάσημο».

Κυκλοφορίες σινγκλ για το Child in Time

 • Τον Νοέμβριο του 1970 κυκλοφόρησε σε μορφή 7″ βινυλίου στην Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γερμανία το σινγκλ “Child in Time part 1”. Στη δεύτερη πλευρά του σινγκλ βρισκόταν το δεύτερο μισό του ίδιου κομματιού.
 • Το 1971 κυκλοφόρησε σε μορφή 7″ βινυλίου στην Τουρκία το σινγκλ “Child in Time part 1”. Στη δεύτερη πλευρά του σινγκλ βρισκόταν το τραγούδι “Fireball”.
 • Το 1972 κυκλοφόρησε σε μορφή 7″ βινυλίου στην Βολιβία το σινγκλ “Child in Time”. Στη δεύτερη πλευρά του σινγκλ βρισκόταν τα τραγούδια “Living Wreck” και “Hard Lovin’ Man”.
 • Τον Οκτώβριο του 1975 κυκλοφόρησε σε μορφή 7″ βινυλίου στο Βέλγιο το σινγκλ “Child in Time part 1”. Στη δεύτερη πλευρά του σινγκλ βρισκόταν το δεύτερο μισό του ίδιου κομματιού.
 • Το 1976 κυκλοφόρησε σε μορφή 12″ βινυλίου στην Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο το σινγκλ “Child in Time” μαζί με τα τραγούδια “Smoke on the Water” και “Fireball”.
 • Το 1979 κυκλοφόρησε σε μορφή 7″ και 12″ βινυλίου στην Ολλανδία το σινγκλ “Child in Time (live)”. Στη δεύτερη πλευρά του σινγκλ βρισκόταν το τραγούδι “Smoke on the Water (live)”.
 • Το 1981 και το 1982 κυκλοφόρησε σε μορφή 7″ βινυλίου στο Βέλγιο το σινγκλ “Child in Time part 1”. Στη δεύτερη πλευρά του σινγκλ βρισκόταν το τραγούδι “Woman from Tokyo”.
 • Το 1989 κυκλοφόρησε σε μορφή 7″ βινυλίου στην Ολλανδία το σινγκλ “Child in Time part 1”. Στη δεύτερη πλευρά του σινγκλ βρισκόταν το τραγούδι “Woman from Tokyo”.

Διακρίσεις του Child in Time

 • Περιοδικό Rolling Stone, Δημοψήφισμα αναγνωστών: The Best Vocal Performances in Rock History: # 8
 • Digital Dream Door, 100 Greatest Rock Vocal Performances: # 2
 • Digital Dream Door, 100 Greatest Metal Vocal Performances: # 2
 • Holland’s Radio 2, Top 2000 of All Time: # 2 (2000)
 • Holland’s Radio 2, Top 2000 of All Time: # 4 (2010)
 • Holland’s Radio 2, Top 2000 of All Time: # 3 (2011)
 • Holland’s Radio 2, Top 2000 of All Time: # 4 (2012)

Οι στίχοι του Child in Time

Sweet child in time
You’ll see the line
The line that’s drawn between
Good and bad
See the blind man
Shooting at the world
Bullets flying
Ohh taking toll
If you’ve been bad
Oh Lord I bet you have
And you’ve not been hit
Oh by flying lead
You’d better close your eyes
Ooohhhh bow your head
Wait for the ricochet
Oooooo ooooooo ooooooo
Oooooo ooooooo ooooooo
Ooo, ooo ooo
Ooo ooo ooo
Oooooo ooooooo ooooooo
Oooooo ooooooo ooooooo
Ooo, ooo ooo
Ooo ooo ooo
Aaaahh aaaahh aaaahh
Aaaahh aaaahh aaaahh
Aahh, aahh aahh
Aah I wanna hear you sing
Aaaahh aaaahh aaaahh
Aaaahh aaaahh aaaahh
Aahh, aahh aahh
Aaahhhh
Aaaahh aaaahh aaaahh
Aaaahh aaaahh aaaahh
Aahh, aahh aahh
Aaaahh aaaahh aaaahh
Aaaahh aaaahh aaaahh
Aahh, aahh aahh
Sweet child in time
You’ll see the line
The line that’s drawn between
Good and bad
See the blind man
Shooting at the world
Bullets flying
Mmmm taking toll
If you’ve been bad
Lord I bet you have
And you’ve not been hit
Oh by flying lead
You’d better close your eyes
Ooohhhhhhh bow your head
Wait for the ricochet

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *