Panx Romana

Panx Romana

Οι Panx Romana είναι ένα από τα γνωστότερα και ιστορικότερα συγκροτήματα της ελληνικής πανκ ροκ σκηνής. Το όνομα τους είναι λογοπαίγνιο ανάμεσα στη λέξη Punk και τον όρο Pax Romana.

Το συγκρότημα Panx Romana ίδρυσε το 1982 ο τραγουδιστής Frank Panx, αφού αποχώρησε από το επίσης πανκ συγκρότημα Stress, με τους Γιάννη (Γούντυ) Βασιλειάδη στην κιθάρα και Χρήστο (Χούλιο) Αθανασάκο στο μπάσο και αρχικά τον Γιάννη (άγνωστο επίθετο) στα ντραμς. Ξεκίνησαν παίζοντας ζωντανά και το 1984 εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στον γνωστό τότε συναυλιακό χώρο Κύτταρο.

Το 1985 έκαναν το δισκογραφικό τους ντεμπούτο στην ιστορική για την ελληνική ροκ σκηνή συλλογή Διατάραξη Κοινής Ησυχίας με τα κομμάτια «Ελληνες» και «Αθήνα» τα οποία είχαν ηχογραφήσει το 1984 με τον Νίκο «Κάμελ» Χρονόπουλο στα ντράμς. Το σχήμα πήρε την τελική του μορφή την ίδια χρονιά με την προσθήκη του ντράμερ Δημήτρη Δημητράκα από τους TVC.

Το 1987 κυκλοφόρησαν τον πρώτο δίσκο τους, Παιδιά στα Όπλα στην ανεξάρτητη εταιρία Wipe Out Records, αφιερωμένο στον αδερφό του Frank που είχε σκοτωθεί σε ατύχημα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας.

Ο δίσκος θεωρείται από κάποιους σαν ένας από τους σημαντικότερους ελληνικούς πανκ δίσκους της δεκαετίας του ‘80. Εισήγαγε τη στιχουργική και μουσική θεματική που θα χαρακτήριζε και την υπόλοιπη δισκογραφία του συγκροτήματος. Επιθετικοί ελληνικοί στίχοι, αντιμιλιταριστικά και αντιεθνικιστικά μηνύματα, αντίθεση στα ναρκωτικά, κοφτά ριφς και στοιχεία από σκα.

Ο δεύτερος τους δίσκος, Αντάρτες Πόλεων, κυκλοφόρησε 2 χρόνια αργότερα από την ίδια εταιρία. Περιέχει ένα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια τους, το «Διακοπές στα χακί», με στίχους που αναφέρονται στη στρατιωτική θητεία. Σαν ένθετο περιείχε το πρώτο τεύχος του φανζίν Κίτρινος Τύπος που εξέδιδε το συγκρότημα με θεματολογία σχετική με τις ανησυχίες του.

Το 1990 κυκλοφορεί η συλλογή Fragmenta από το φανζίν Στις Σκιές του Β-23. Συμμετέχουν με το τραγούδι “Συναγερμός“. Στο μπάσο έπαιξε ο Δημήτρης Ρωμανός.

Τον Οκτώβριο του 1991 πραγματοποίησαν συναυλία στο Ρόδον η οποία ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε κασέτα το 1992. Ένα χρόνο μετά, το 1993, θα κυκλοφορήσει ο τρίτος δίσκος τους, Σπάσε τη γραμμή που περιέχει και το τεύχος του Κίτρινου Τύπου που διανεμήθηκε σε έντυπη μορφή μαζί με δίσκο.

Τον Μάιο της ίδιας χρονιάς έρχεται η πρώτη αλλαγή στη σύνθεση των Panx Romana. Αποχωρεί ο Αθανασάκος και τη θέση του θα πάρει ο Λευτέρης Καγκελίδης ενώ για ένα διάστημα συμμετείχε και ο Γιώργος Τζιτζιβάκος ως δεύτερος κιθαρίστας.

Οι τρεις συναυλίες των Panx Romana με τους Ramones στο Ρόδον το 1993.
Οι τρεις συναυλίες των Panx Romana με τους Ramones στο Ρόδον το 1993.

Το 1994 κυκλοφορεί η ανεπίσημη ηχογράφηση (bootleg) της συναυλίας τους με τους Ramones στο Ρόδον το Μάιο του 1993 με τίτλο Nazis Raus Live. Με τον Καγκελίδη στο μπάσο ηχογράφησαν το καλοκαίρι του 1995 4 τραγούδια για το διπλό single Διαγωγή Κοσμία που κυκλοφόρησε το 1996.

Με τον Καγκελίδη να έχει αποχωρήσει και τον Βασιλειάδη να εκτελεί χρέη και μπασίστα ηχογράφησαν το 1997 το Κράτος Κλειστόν το οποίο κυκλοφόρησε 2 χρόνια αργότερα. Ο τίτλος φέρεται να ήταν εμπνευσμένος από το σύνθημα των πρόσφατων τότε φοιτητικών διαδηλώσεων στη Γαλλία. Το CD περιείχε και οπτικοακουστικό υλικό.

Στο συγκρότημα επέστρεψε το 1999 ο Αθανασάκος για μια σειρά συναυλιών για την υποστήριξη του δίσκου ενώ στη συνέχεια τα μέλη του συγκροτήματος χώρισαν για να ασχοληθούν με άλλα εγχειρήματα.

Μετά από απουσία 5 χρόνων οι Panx Romana επανασυνδέθηκαν προσωρινά το Νοέμβρη του 2005 ως καλεσμένοι σε συναυλία των Tsopana Rave στο Ίλιον. Το 2006 οι Frank, Βασιλειάδης, Αθανασάκος και Δημητράκας ξεκίνησαν πρόβες και εμφανίστηκαν τον Φεβρουάριο του 2007 στην Κόρινθο σε συναυλία στήριξης της κοινότητας «Νόστος». Η συναυλία αυτή ήταν το έναυσμα για μια σειρά τακτικών ζωντανών εμφανίσεων.

Το Μάιο του 2012 εμφανίστηκαν στο Κύτταρο για να γιορτάσουν τα 30 χρόνια πορείας. Το 2014 ανακοίνωσαν πως ηχογραφούσαν νέο δίσκο που θα περιλάμβανε 13 τραγούδια και θα ήταν ανεξάρτητη παραγωγή χρηματοδοτημένη από δυο μέλη του συγκροτήματος. Ο δίσκος, με το όνομα Pax Americana κυκλοφόρησε στα τέλη του 2016 σε CD και βινύλιο. Περιείχε 15 τραγούδια, ενώ συνοδευόταν από τεύχος του Κίτρινου Τύπου.

Το 2017 το συγκρότημα κυκλοφόρησε τον δίσκο δωρεάν από την ιστοσελίδα του.

Δισκογραφία

  • Παιδιά στα όπλα (1987)
  • Αντάρτες Πόλεων (1989)
  • Σπάσε τη γραμμή (1993)
  • Nazis Raus (1994)
  • Διαγωγή Κοσμία (1996)
  • Κράτος Κλειστόν (1999)
  • Pax Americana (2016)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *